En kort promenad från Brf Träkronan kan du pausa på Oizo, som sedan januari 2017 erbjudit trivsamt häng i korsningen Munkebäcksgatan-Sanatoriegatan. Först som café men idag restaurang med snygg retroinredning på insidan och plats i solen på utsidan. Här bakas Oizos hantverkspizza med omsorg och till den serveras goda naturviner och lokalbryggt öl. Kort sagt: en avslappnad mötesplats och kvartersrestaurang i Kålltorp för umgänge med vänner och familj.

– Oizo är svaret på det vi själva saknade när vi flyttade till området. Ett ställe där gäster i alla åldrar trivs, äter gott och gärna stannar länge. Personligen uppskattar jag lugnet i Kålltorp och framförallt närheten till naturen med tillgång till sjöarna, säger Rickard Almqvist, en av delägarna.

Café Oizo ligger strategiskt vid Sanatoriegatans hållplats och är ett äkta guldkorn i Kålltorp. Grundat av paret Sarah och Rickard Almqvist som flyttade in till området från Majorna och kände att de vill berika cafélivet i Kålltorp. När lokalen på hörnan som tidigare huserat en växt- och presentaffär blev till salu gick de ”all in” och skapade sitt drömcafé. – Vi har alltid älskat att baka och ville ha ett ställe där vi själva kunde skapa allting från grunden. Det blev ett hantverksbageri där även mjölet maldes på plats och ett café där vi erbjöd fika vi själva gillade. Allt enligt principen: hellre ett fåtal men riktigt bra alternativ. Med omsorg om råvaror och snygg second hand-inspirerade inredning, signerad Sarah, gjorde sig Oizo snabbt ett namn som samlingspunkt i Kålltorp.

”Det är jättehärligt att vi genom Oizo har bidragit till en kultur där många gärna stannar i sitt eget kvarter och äter, dricker och umgås tillsammans.”

Hantverkspizza, naturvin och lokalbryggd öl

Från renodlat café har Oizo nu utvecklats till en restaurang. Skiftet är naturligt för paret som arbetar enligt lustprincipen och alltid vill erbjuda det de själva uppskattar och brinner för. – Det bor ganska mycket folk i Kålltorp och vi vill göra Oizo till ett ställe där du sitter ner i lugn och ro och inte behöver ha så bråttom. Vi har bakat pizza hemma i alla år och även testat den på caféet. Till slut sa vi: ”nu satsar vi på det här”. Vi kallar det hantverkspizza som bakas på långjästa degar där grundsmaken sitter och med bra råvaror rakt igenom. Från saltet i degen till osten och tomaterna ovanpå pizzan, förklarar Rickard. Allting så hållbart och så närproducerat som möjligt. På menyn finns också smårätter och en fräsch caprese-tallrik som alternativ till pizzan. Även dryckerna är handplockade.

Oizo serverar endast naturviner, och bara viner de själva tycker om. Att lyfta lokala bryggerier är också något de brinner för. – All öl vi serverar är närproducerad och kommer från Göteborg, exempelvis Gamlestan, Ringön och Stigberget.

”Vi vill gärna vara stället där Kålltorpsborna väljer att börja sin kväll och vi hoppas även kunna inspirera andra till att starta upp fler levande verksamheter här.”

Ett levande området att verka i

När klockan närmar sig fyra på eftermiddagen väntar vanligtvis en skara gäster tålmodigt utanför Oizo på öppning. – I början hade vi kanske lite hipsterstämpel vilket aldrig har varit vår ambition, vi ville bara göra vår grej. Men idag är vår publik väldigt blandad med alla typer av människor i alla åldrar. Många bor i Kålltorp såklart men vi tar även emot gäster från andra sidan stan som hört talas om Oizo, från Askim, Lerum, Lövgärdet och så vidare, berättar Rickard. Som inflyttad från Majorna tycker han sig känna igen mentaliteten med stark stolthet över sin egen stadsdel. – När jag pratar med boende i Kålltorp pratar de väldigt gott om sitt område. Och det är verkligen jättefint här med närheten till naturupplevelser och tillgång till sjöarna. Det senare tycker jag är det bästa med denna del av stan, avslutar Rickard.

Rickards guldkorn i Kålltorp

Delsjöområdet
Skatås
Härlanda tjärn

Besök Oizo:

Munkebäcksgatan
30 416 53 Göteborg
070-959 14 95

Anmäl ditt intresse och få förtur

Inflyttning till Brf Träkronan planeras till årskiftet 2022/23. Lämna en intresseanmälan redan idag så får du förtur på bostäderna i Brf Träkronan när försäljningen startar.

Vi håller dig underrättad om säljstart och besvarar självklart alla tänkbara frågor du har kring boende i Östra Kålltorp i allmänhet och livet på Brf Träkronan i synnerhet.