En backe ner från Brf Träkronan hittar du John Karlssons Kött & Chark. En liten personlig butik på Björcksgatan som erbjuder sina kunder fina, utvalda livsmedel från mindre leverantörer. Det var delägaren Lennart Karlssons farfar John som startade verksamheten redan på 1920-talet.

– Det är kul med alla småskaliga kvalitetsbutiker som återigen vuxit fram här i området och att kunderna uppskattar det. Hos oss köper du fin, lagrad ost samt ekologiskt, närproducerat kött och charkvaror av god kvalitet över disk, berättar Henrik Johanson, delägare som själv bor, jobbar och gärna hänger i Kålltorp.

Att driva en liten specialiserad butik kräver mod och passion. Lennart Karlsson och Henrik Johanson har båda delar. De tog över lokalen som tidigare rymde en blomsteraffär och öppnade eget 2012. Med viss inspiration från Lennarts farfar John, vars svartvita porträtt pryder väggen bakom kassan. Redan på 1920-talet började farfar John att handla med djur och köttprodukter i östra Göteborg. Verksamheten hade när den var som störst 8-10 anställda. 1963 lade John Karlsson ned sin firma i en tid då många av de mindre butikerna började slås ut av större livsmedelsaffärer.

Rätt i tiden med kvalitetsprodukter

Lennart och Henrik växte upp i östra Göteborg, jobbade inom handel och delade drömmen om att driva egen butik med riktigt bra närproducerade livsmedel. När lokalen i Kålltorp dök upp på Blocket så bestämde sig för att satsa.

– Vi anade att kunder skulle vilja kunna köpa närproducerat kött och charkvaror samt ost av god kvalitet över disk igen. Miljön och omsorgen om djuren har mer och mer kommit i fokus och vi chansade på att tiden var inne för John Karlssons att starta igen, säger Henrik.

Det visade sig vara rätt beslut och idag erbjuder butiken kvalitetsprodukter till vardags såväl som till fest. Här handlar givetvis lokala Kålltorpsbor men butiken har ett stort upptagningsområde, berättar Henrik. Kunderna finns i hela östra Göteborg som Lunden, Björkekärr, Örgryte och Utby.

John Karlssons Kött & Chark levererar såväl basvaror som delikatesser och färsen mals direkt till kund vid beställning.

– Just Kålltorp kändes också rätt: ett fint område med stor variation människor, från yngre och barnfamiljer till äldre.

God lagrad ost från Sivans

Deras kunder är ett perfekt bollplank, menar Henrik. De är intresserade av bra livsmedel, de är nyfikna på ursprung och tar sig tid.

– Vi har byggt upp ett bra nätverk för fina lokala råvaror. Äggen kommer från Björröds Ägg i Kode, frukt och bärprodukter från Skafferiet i Hyssn och hemlagade charkvaror från Ericsons Chark i Nossebro. Hantverksmässig kyckling köper de via Helmut Walch i Frölunda och från Gröna Gårdar kommer deras kravmärkta kött från djur som fötts upp gräs och örter.

– Butikens storsäljare varierar över säsong: självklart ryggbiff, oxfilé och sommartid entrecote. Året runt säljer vi mycket korv där vi erbjuder många olika kryddningar.

Även osten i ostdisken är handplockad och kommer från Sivans osthandel i Vara: – Vi har specialiserat oss på bra lagrad ost som inte går att få tag på överallt! Ost är lite kultur i Kålltorp och våra kunder är pålästa och vet mycket.

I gott sällskap i Kålltorp

Henrik uppskattar det lite lugnare tempot som kännetecknar Kålltorp. – Det är lite småstadskänsla även om du har nära till city och gångavstånd till Redbergsplatsen som också är ett levande område. Det är väldigt roligt att små, specialiserade butiker nu ligger i tiden och uppskattas. Det är viktigt att någon vågar satsa och visar att det är möjligt och vi var bland de första att starta en ny våg här i Kålltorp. Nu är vi i gott sällskap av en rad trevliga verksamheter: från mikrobryggeri till lokal ölstuga, kvartersrestauranger och fina surdegsbagerier, konstaterar Henrik.

Henriks guldkorn i Kålltorp

Skatås friluftsområde – ”Helt ovärderligt!”
Kvartersrestaurangen Intill – ”Socialt och trevligt”
Lilla Sur och Portens bageri – ”Alltid gott bröd och fika”
Oizo – ”Äta och hänga”
Ölstugan Tullen – ”Avslappnad träffpunkt”

Anmäl ditt intresse och få förtur

Inflyttning till Brf Träkronan planeras till årskiftet 2022/23. Lämna en intresseanmälan redan idag så får du förtur på bostäderna i Brf Träkronan när försäljningen startar.

Vi håller dig underrättad om säljstart och besvarar självklart alla tänkbara frågor du har kring boende i Östra Kålltorp i allmänhet och livet på Brf Träkronan i synnerhet.